CHARLES AND RAY EAMES CASE STUDY #8

A World of Numbers A courtyard was also introduced, separating the residence from the studio space. As for the interior design, the Eameses’ collection includes, among others, Isamu Noguchi floor lamps, folk and Abstract Expressionist art, [4] Japanese kokeshi dolls, Chinese lacquered pillows, a Native American basket full of woven grass stems, [5] some of which grouped by Ray Eames in idiosyncratic tableaux. Pacific Palisades, Los Angeles. Retrieved from ” https: The entry door to the Eames house.

This page was last edited on 25 April , at National Register of Historic Places. Charles and Ray Eames. It was constructed in , by husband-and-wife design pioneers Charles and Ray Eames , to serve as their home and studio. Los Angeles Historic-Cultural Monuments. Also in , the Eames Foundation hired Los Angeles architectural firm Escher GuneWardena to develop a plan for the house, one that would restore and preserve the house as it was in Please help improve this article by adding citations to reliable sources.

After a period of intense collaboration between Charles and Ray, the scheme was radically eamds to sit more quietly in the land and avoid impinging upon the pleasant meadow that fronted the house.

Eames House

This article has multiple issues. The entry door to the Eames house. From Wikipedia, the free encyclopedia. The house is also known as Case Study House No. This revised scheme required only one additional beam. Charles and Ray Eames.

Planted in the s, [3] an existing row of eucalyptus trees was preserved along the exposed wall of the house, providing some shading and a visual contrast with the house’s bold facade. The design was first sketched out by Charles Eames with fellow architect Eero Saarinen in as a raised steel and glass box projecting out of the slope and spanning the entrance drive before cantilevering dramatically over the front yard.

  CURRICULUM VITAE RAGIONIERE PROGRAMMATORE ESEMPIO

Eames House – Wikipedia

Please help to improve this article by introducing more precise citations. It was constructed inby husband-and-wife design pioneers Charles and Ray Eamesto serve as their home and studio.

charles and ray eames case study #8

National Register of Historic Places. The new design tucked the house sidelong into the slope, with an 8-foot 2. A mezzanine level was added, making use of a prefabricated spiral stair that was to have been the lower entrance. Eames House is one prominent architectural example with the influence of the De Stijl Movement outside Europe. In other projects Wikimedia Commons.

The sliding walls and windows give it the trademark versatility and openness of the De Stijl Movement. District of Columbia Morocco. Of the twenty-five Case Study Houses built, the Eames house is considered the most successful both as an architectural statement and as a comfortable, functional living space. This page was last edited on 25 Aprilat Retrieved from ” https: Articles lacking in-text citations from April All articles lacking in-text citations Articles needing additional references from April All articles needing additional references Articles with multiple maintenance issues Commons category link is on Wikidata Coordinates on Wikidata.

By using this site, you agree to the Terms of Use and Privacy Policy. Immediately after the war, though, these parts were in very short supply. The brash sleekness of the design made it a favorite backdrop for fashion shoots in the s and s.

  LESSON 06.06 THESIS STATEMENT

charles and ray eames case study #8

By the time the materials arrived three years later, much pre-construction time had been spent picnicking at and exploring the lot where the house would stand. Languages Deutsch Edit links. A courtyard was also introduced, separating the residence from the studio space.

Please help improve it or discuss these issues on the talk page. This article includes a list of referencesbut its sources remain unclear because it has insufficient inline citations.

Please help improve this article by adding citations to reliable sources. Perhaps the proof of its success in fulfilling its program is the fact that it remained at the center of the Eames’ life and work from the time they moved in Christmas Eve, until their deaths. The structure was to be constructed entirely from “off-the-shelf” parts available from steel fabricator emaes. April Learn how and when to remove this template message.

The upper level holds the bedrooms and overlooks the double-height living room. Unsourced material may be challenged and removed. Also inthe Eames Foundation hired Los Angeles architectural firm Escher GuneWardena to develop a plan for the house, one that would restore and preserve the house as it was in